TEVA logo

A nyugalom filozófiája

A nyugalmat és a testi, lelki harmóniát önmagunkban kell megtalálnunk, de a kereséshez mindig kaphatunk külső segítséget. Ez lehet egy jógatanfolyam, a feng shui szerint berendezett nappalink vagy éppen egy gyönyörűen elrendezett kert. Ez utóbbi esetben bátran mondhatjuk, a nyugalmat legjobban a japánkertek árasztják.y megelőzni.
A nyugalom filozófiája

A japánkertek filozófiája

A mai japánkertek története nagyon régre nyúlik vissza. A shinto vallás évezredek óta szentelt kötelekkel sziklákat és fákat kerített el a természetből, hogy istentisztelete tárgyát keretbe foglalja. Ezeket még nem tekinthetjük kerteknek, de ezek a japán kertművészet előfutárai. A sintoizmus szellemében született kert a Tsukiyama, vagyis – tájképi kert. A természet ezen kicsinyített megjelenítésében, a környező táj, hegyek, patakok, tavak szerves egységben élnek az ember alkotta tájjal. Az épületek legtöbbször a növények takarásában simulnak a tájba, hiszen a kert szellemisége az, hogy a környező hegyek felé irányítsa a tekintetet, így keltve a látszatot, hogy az istenek lakta óriási hegyek is a kert részét képezik.

A japán zen filozófia, a kertet a bűnbeesés előtti éden megtestesítőjeként definiálja, mely az univerzumot képviseli, és sokkal inkább szimbolikus indíttatással gondosan elrendezett, mintsem természetesnek hatóan véletlenszerű. Ezeket Kare Sansui vagyis zen kőkertként ismerjük. A zen kertben nincs víz, azt fehér kövekkel vagy homokkal szimbolizálják, mivel a víz állandó mozgása, és morajlása ellentétben áll a kert meditatív szellemiségével.

 

Tea, mint nyugtató

A taoizmus szerzetesei azt vallották, hogy a tea nem csupán az elmét élesíti, hanem a lelket is emeli, így segítve az embert, hogy közelebb kerüljön a bölcsesség felé. Ezek a szerzetesek a teázás ceremóniáját, a tao rituális elemeivel gazdagítva, valódi szertartássá fejlesztették. Ennek a rituálénak a helyszíne hosszú évszázadok óta, a taoizmus nevéhez fűződő Chaniwa, vagyis a teakert.

 

Nyugalom a mindennapokban: Relax

A japánkertek igazi lényege, hogy legyen egy hely, ahol az önmagunkhoz vezető út egyes szakaszait könnyebben megtehetjük, és ahol megszabadulhatunk a hétköznapok nyomasztó gondolataitól. Itt minden a természet harmóniáját és erejét jelképezi. A cél a természet teljességét, gondolatokat fókuszáló energiáit, és megnyugtató kisugárzását egy olyan helyre összpontosítani, amelyet bármikor felkereshetünk, és “felhasználhatunk” a lelki békénk erősítésére, visszaszerzésére. A Valeriana Relax filozófiája közel áll e gondolkodásmódhoz. Ennek a megfelelően a Valeriana Relax kizárólag természetes eredetű hatóanyagokkal segít, hogy kiegyensúlyozottak, nyugodtak maradhassunk feszült helyzetekben.

Forrás: inout-home.hu