TEVA logo

Az álom

Az álom és az álmodás mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Sok művész választotta témájául, hiszen rendkívül izgalmasan vizsgálható a valósággal való rejtélyes kapcsolata. Megannyi tévhit és babona is kapcsolódik az álmokhoz. De mi az igazság?
Az álom

Fontos leszögezni, hogy minden ember álmodik, akkor is, ha ébren már nem emlékszik rá. Alvásvizsgálatok során már bebizonyosodott, hogy az álmodás törvényszerű velejárója az alvásnak. A REM-fázisban fordul elő a legtöbb álomkép, és akkor emlékezhetünk rájuk tisztán, ha éppen ebből a szakaszból ébredünk fel. Azonban az ébredéstől számított öt percen belül álmaink 50 %-a általában feledésbe merül.

Az álom- és alvásmegvonás komolyan veszélyeztetheti az egészségünket, az álmok segítenek abban, hogy nappal ne legyünk feszültek, idegesek, levertek, vagyis, hogy a valóságot feldolgozzuk. Ha ez nem történik meg, akár depressziósak is lehetünk.

Általános jelenség a visszatérő álom, amivel valamely éberen tapasztalt kellemetlen élmény, érzés kerül feldolgozásra. Izgalmas tény, hogy az állatok is az emberekhez hasonlóan álmodnak. A napközben átélt események játszódnak le előttük.

Rémálmok leggyakrabban különösen megrázó események, traumák után jelentkeznek, de az elalvás előtt fogyasztott nehéz ételek is elősegíthetik megjelenésüket. Az agy alacsony dopaminszintje is felelős lehet a rémálmokért, ezt B-vitamin bevitellel orvosolhatjuk.

Elterjedt hiedelem, hogy az álmainkból kiolvashatjuk a jövőnket. Ennek pont az ellenkezője igaz, vagyis csak olyan dolgokról álmodhatunk, amit már láttunk éberen valamilyen formában. Ezek az emlékképek keverednek össze rendhagyó módon álmunkban.

Nem minden ember álmodik színekkel. A látássérültek 12%-a fekete-fehérben látja álmait. A többiek számára az álmok általában színesek, de nem feltétlenül tudatosul bennünk álmunk során, hogy színeket is látunk-e. A dohányzásról való leszokás folyamatában lévő emberek álmai jóval élénkebbek, és természetesen gyakran dohányoznak álmaikban.

Az álmok jelentése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, hiszen sok esetben szimbolikusan értelmezendőek az álmaink. Ritkán jelentik a látott képek pusztán önmagukat. Azonban tévedés azt hinni, hogy általánosan megfejthetőek az álmok, pusztán a motívumok értelmezésével. Minden álom egyedi, ezért a megfejtésében saját magunk, illetve olyan ember, aki nagyon ismer minket, és/vagy terapeutánk lehet segítségünkre.

 

Igenis lehet tudatosan álmodni!

A tudatos álmodás megtapasztalásához többféle módszer áll rendelkezésre. A legfontosabb jellemzője mindegyiknek, hogy felkészíti a személy tudatát, gondolkozását az álombéli tudatra ébredéshez. A legegyszerűbb és leggyakoribb módszer a valóságtesztelés. Ennek segítségével elérhető, hogy álmainkat tudatosan irányítsuk, és akár utazzunk, akár repüljünk, akár vacsorázzunk egy hírességgel, ha épp ahhoz támad kedvünk.